“Birbirimizi yaşatıp, bu düzeni yıkacağız”

Mersin’de kadınlar ve LGBTİ+’lar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü Feminist Gece Yürüyüşü ile kutladı. “Patriyarkal düzeninizi feministler bitirecek” diyen kadınlar erkek sistemin karşısında birbirlerini yaşatmaya ve birbirlerinin yurdu olmaya devam edeceklerini sokaklardan haykırdılar.

Bu sene 10’uncusu düzenlenen Mersin Feminist Gece Yürüyüşü büyük bir coşku ile kutlandı. Kushimoto Sokağında bir araya gelen kadınlar ve LGBTİ+’lar erkek-devlet şiddetine karşı isyanlarını haykırdı.

“Patriyarkal düzeninizi feministler bitirecek” pankartı taşıyan kadınlar, Kushimoto Sokağından başlayarak Özgecan Aslan Barış Meydanına kadar yürüdü. Yürüyüşün ardından basın açıklaması okundu.

“MERVE BAYER VE KATLEDİLEN KADINLAR İÇİN BURADAYIZ”

Kürtçe, Türkçe ve Arapça selamlamanın ardından basın açıklaması okundu. Açıklamayı okuyan Zeynep Kaya, dün Mersin’de katledilen Merve Bayer’i anarak sözlerine başladı. Merve ve katledilen tüm kadınlar için burada olduklarını dile getiren Kaya, “Kadın katliamlarının her gün arttığı, yoksulluk ve açlık sınırının altında yaşamaya mahkum edilen binlerce kadının ve LGBTİ+’lara yönelik şiddetin devlet eliyle körüklendiği, işsizliğinin arttığı, savaş politikalarıyla militarizmin cesaretlendirildiği, göçmen kadınlara yönelik ırkçı saldırıların çoğaldığı koşullarda tüm bunlara karşı öfkemizle ama en çok da umudumuzla geldik” dedi.

“UMUT FEMİNİZMDE”

Zeynep Kaya, Fransa’daki kadınların kürtaj kazanımına değinerek şunları söyledi:

“Meydanları yakan ve haklarını elde eden, İran’da bedenlerinin özgürlükleri için başörtülerini yakan, Filistin’de hayatları için direnen, Uganda’da LGBTİ+’lara verilen idam cezasına karşı çıkanlarla, Hindistan’da yaşamlarının her alanında var olan erkek şiddetine karşı örgütlenen kadınlarla aynı mücadeleyi veriyoruz. Bizler yaşamlarımızı talan etmeye çalışan faşist AKP iktidarına direnirken, dünyanın her yanında özgürlükleri için meydanları yakan kadınlar için de direniyoruz. Bütün kadın ve LGBTİ+’ların mücadelesine selam olsun. Birbirimizi yaşatıp bu düzeni yıkacağız. Umut feminizmde.”

Paylaş

İlgili Yazılar